2024 Yaz Oyunları Hangi Kıtada Oynanır?

Dünyanın bir numaralı spor organizasyonu olan Yaz Olimpiyat Oyunlarının 33. randevusu için adaylık mücadelesi başladı. Dev organizasyona ev sahipliği yapabilmek için 5 kent aday olurken, Avrupa’daki aday şehirlerin en büyük endişesi kıtanın göbeğinde yaşanan terör olayları. 


Yaşanan terör olayları şüphesiz spor organizasyonlarını da etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde Fransa ile Almanya Milli Takımları arasındaki hazırlık mücadelesi sırasında yaşanan terör olayları sonrasında 2016 Avrupa Futbol Şampiyonasının başka bir ülkede düzenlenmesini gündeme gelmiş; Fransa, Almanya, Belçika ve İspanya gibi ülkelerdeki spor müsabakalarında olağan üstü güvenlik önlemleri alınmaya başlamıştı. Yaşanan olumsuz durum, 2024 Yaz olimpiyat oyunlarının ev sahipliğini yapacak kentin belirlenmesinde de etkili olacağa benziyor (1). Zira IOC’nin Ev Sahibi Kent Değerlendirme Komisyonu için organizasyonun güvenliği her zaman birinci öncelik konumunda. Bu nedenle 2020 Yaz Oyunlarının ev sahipliğini finalde kaybeden İstanbul’un da elenmesinde ana etken olan oyunların güvenliği hususu 2024 için belirleyici olacak (2). Mevcut tabloda Boston, Budapeşte, Hamburg, Paris ve Roma adaylığını ilan etmiş durumda ki bu kentlerden sadece biri (Boston, ABD) Kuzey Amerika kıtasında bulunuyor. Organizasyonun sorunsuz geçmesi açısından Boston, IOC üyeleri için güvenli bir liman olabilir. Ayrıca 2024 yılına gelindiğinde Kuzey Amerika kıtasındaki son oyunların üzerinden 24 yıl geçecek olması Boston’un elini güçlendiriyor (3) 

Elbette aday şehirler dosyalarını IOC’ye henüz teslim etmediler ancak en hazır kentler dahi konjonktürel durumlara ve uluslararası siyasetin etkilerine yenik düşebilmekteler. Bu nedenle önümüzdeki iki yıl içerisinde Avrupa’nın güvenlik durumunun yanı sıra 100’ün üzerinde üyesi bulunan komitenin bloklaşma ihtimali ve aday kentlerin yapacağı lobi çalışmaları ev sahibi kentin seçiminde belirleyici olacaktır (4).



(1) 2016 yılının Ocak ayındaki Charlie Hebdo saldırısı Fransa’daki risk seviyesini yükseltirken, Kasım ayında Paris’teki 7 noktada eş zamanlı olarak silahlı ve bombalı saldırılarda yaklaşık 150 kişinin hayatını kaybetmesi sonucunda o günlerde oynanacak Almanya-Hollanda ve Belçika-İspanya milli maçları güvenlik gerekçeleri ile iptal edilmişti. 

(2) 2020 Yaz Olimpiyat Oyunlarında Madrid ve Tokyo ile son aşamaya kadar yarışan İstanbul, Madrid’i zor da olsa saf dışı bırakmış, Tokyo 60’a karşı 36 oyla İstanbul’u geçerek organizasyona ev sahipliği yapma hakkını elde etmişti. 

(3) Kuzey Amerika Kıtasındaki son Yaz Olimpiyatları 1996 yılında Atlanta’da yapılmış ve bu organizasyon ABD’deki 4. Yaz oyunları olarak kayıtlara geçmiştir. 

(4) 2024 Yaz Olimpiyat Oyunlarının hangi şehirde düzenleneceği 15 Eylül 2017’de Peru/Lima’da gerçekleşecek olan 130. IOC Toplantısında belirlenecek.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder